Resum de la situació de l’educació infantil i educació secundària, pública i privada concertada

Ja fa uns anys que als barris de la Sagrera-Navas i Congrès-Indians pateixen una manca de places a les escoles bressol, infantil, primària, i secundària. Una situació que es repeteix any rere any i que podem definir com a crònica.

Davant d`aquesta situació l’Administració ha optat per el l’augment de ràtio de 26 o 27 alumnes per aula a l’escola pública i/o implantació de grups addicionals, que es coneix popularment com “bolets”

Cal dir que en vàries ocasions l’administració prefereix fer increments de ràtio fins a 29 alumnes en escoles concertades (fins al 20% que permet el Reial Decret Llei 14/2012, vigent des del 22 d’abril de 2012 (RDL 14/2012 a partir d’ara), si així ho demanen, o subvencionar noves línies.

Si bé afegir nous grups addicionals, “bolets” o augmentar la ràtio a les escoles en funció de la demanda, pot semblar inicialment una bona opció (algunes famílies així ho creuen), això però, pot tenir conseqüències en el bon funcionament intern del centre, perdent espais físics com per exemple aula de musica, la biblioteca o fins i tot s’ha d’invertit per fer reformes.

Manca de places a secundaria pública 

Pel que fa el trànsit de primària a secundaria, no tots els alumnes que acaben primària faran secundària al barri i això l’Administració ho sap i ho justifica pels precedents de la preinscripcció dels anys anteriors. Considerem que haurien de garantir el 100% de les places al nostre barri, perquè creiem amb una secundària pública i de proximitat.

Des de L’Associació de Veïns i Veïnes de La Sagrera fa temps que lluitem perquè l’Administració assumeixi les responsabilitats que no assumeix. Ha de fer que els seus centres estiguin en les millors condicions, amb bons professionals en la seva direcció i amb projectes sòlids que impliquin a tota la Comunitat Educativa.

L’administració no només ha de gestionar el centre, sinó que també ha de vetllar perquè les escoles i instituts ofereixin projectes atractius per les famílies i així evitaríem any rere any la sobre-demanda nomes en algunes escoles i instituts del nostre barri. Tot això justifica la reivindicació de la construcció d’un nou institut-escola públic al barri de la Sagrera.

Podeu consultar taules de preinscripció dels darrers anys a l’apartat comissió d’educació.