Rec Comtal

Descobert un nou tram del rec Comtal a la Sagrera, al costat de la torre de l’aigua

Les obres d’arrangement de carrer al barri de la Sagrera han posat al descobert un nou tram del rec Comtal, situat a tocar de la torre de l’aigua. L’Ajuntament està estudiant la millor manera de preservar les restes del rec i, des de l’Associació de Veïns de la Sagrera, demanem que aquest espai es converteixi en una zona museíst

Els veïns recordem que la torre de l’aigua és un element hidràulic catalogat que es va restaurar fa pocs anys i consideren que, amb les restes del rec Comtal que s’han localitzat recentment al costat, la placeta es podria convertir en un espai ideal per mostrar com se subministrava l’aigua per la ciutat fins al s. XIX. La construcció que ha sortit a la llum és una canalització de 40 metres de llarg, cinc d’ample i tres de profunditat que els treballadors van localitzar fa uns dies entre els carrers de la Ciutat d’Elx i el Gran de la Sagrera en el curs de les obres. Després de cartografiar-lo, l’han cobert amb una tela protectora i l’han tapat.

Estaria bé mostrar el rec comtal com es fa al Born. Amb metacrilat i que per sota es veiés. Però sembla que en alguns punts això no es podrà fer. Per això Patrimoni està estudiant una alternativa. El que hauria proposat l’arquitecte seria simbolitzar el rec amb un cristall on hi hauria dibuixada l’aigua. Que es pogués reproduir a la superfície el rec que està a sota.

El rec comtal. com l’aigua dibuixa la ciutat

Barcelona és una ciutat que ja des del seu origen va tenir un abastament d’aigua constant. Primer, amb l’aqüeducte construït en l’època de la fundació de Bàrcino, i després pel Rec Comtal.

El Rec ha estat un element hidràulic de primer ordre per la ciutat de Barcelona, l’aigua productiva ha generat conreus, fàbriques, molins…

Per tant, no només estem parlant d’un canal sinó d’un element que produeix riquesa, i evolució. Però a banda d’això, en els darrers temps, també va ser un element lúdic per les persones que hi vivien a tocar, com ens ha quedat demostrat per la diferent documentació conservada.

Aquest blog propietat d’Enric H. Marc, vol ser una guia del Rec Comtal que permeti seguir el seu traçat actual, a peu, des del seu origen a Montcada i Reixac fins la seva desembocadura a les platges de la Barceloneta, a Barcelona, recollint informació que es troba actualment molt dispersa.

L’enllaç al blog  http://el-rec-comtal.blogspot.com.es