La Torre del Fang acollirà un centre d’interpretació històrica

 

La Torre del Fang tornarà a ser un equipament d’ús ciutadà després de patir ocupacions i dos incendis l’últim aquest 8 de gener en els 11 anys que fa que està abandonada. L’Ajuntament de Barcelona i el consorci Barcelona Sagrera Alta Velocitat (BSAV), titulars respectivament de l’edifici i dels terrenys, ens han presentat a les AVV de la Sagrera, Clot-Camp de l’Arpa i Sant Martí de Provençals un projecte per donar ús al conjunt., l’immoble acolliria un centre d’interpretació històrica dels barris de l’entorn una reivindicació històrica dels veïns que faria alhora de dinamitzador del Parc Lineal sobre les vies de tren.

El futur parc, que encara trigarà almenys mitja dècada a fer-se realitat, tindrà gairebé 4 quilòmetres de llarg i 40 hectàrees de superfície. La Torre del Fang podria servir de base d’operacions per a les activitats d’oci, cultura i esport que esporàdicament s’hi organitzin. Els més de 8.000 m2 de terrenys que envolten la casa acollirien horts urbans i unes vinyes que evoquin el passat viticultor de la zona.

El consistori a creat un grup de treball amb les associacions de veïns dels tres barris que envolten el casalot, que s’alça a la frontera dels districtes de Sant Andreu i Sant Martí. Veiem amb bons ulls la nova proposta, després de dues anteriors que despertaven menys consens. Es tracta d’un immoble patrimoni de la ciutat, amb rang de Bé cultural d’interès local i orígens que es remunten al segle XIII. No obstant, ofereix pocs metres quadrats útils,  uns 750 m2 en dues plantes, i no s’hi pot construir cap soterrani perquè just sota seu discorren les vies de l’AVE.

El tren d’alta velocitat va estar a punt de suposar la desaparició de la torre, però la fèrria oposició dels veïns va obligar a BSAV a pactar una solució. Així, es van construir dues estructures triangulars per subjectar l’edificació que, com el seu nom popular ja suggereix, no tenia fonaments prou sòlids per resistir la tunelació. La nova proposta municipal també agrada més als veïns perquè integra els ancoratges a l’interior de la planta baixa de forma decorativa i així es descarta haver d’apujar la cota de tot el terra i escurçar les portes.

Recuperar la Torre del Fang costarà en total uns 5 milions d’euros, segons les estimacions municipals i que ja inclouen en aquesta xifra la inversió feta en l’ancoratge. L’Ajuntament de Barcelona sufragarà la rehabilitació de l’edifici, mentre que BSAV adequarà el terreny com a “esplanada” amb esperit agrícola.

En les properes quatre o cinc reunions hem d’arribar a un acord per concretar la tramitació administrativa d’aquesta proposta, és l’edifici més antic de tot el voltant i cal destacar el seu valor monumental, demanem mantenir l’estructura i que reflecteixi la història rural de l’entorn i ofereixi activitats per contribuir a omplir de vida el futur com també que aculli visites d’escoles i instituts.

#SalvemLaTorreDelFang

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s