La Sagrera: una vila romana sota les vies del tren

S’hi produïa vi de forma industrial inclús abans de l’existència de Barcino

FONT BETEVÉ

Des del pont del Treball Digne es pot observar la zona on, a partir de la primavera del 2011, van començar a sortir restes arqueològiques, especialment una gran vila romana. Aquestes restes han permès conèixer molt millor el passat del barri i de la pròpia Barcino.

Una troballa poc freqüent

Quan es va iniciar l’excavació, els arqueòlegs de la ciutat ja tenien indicis que en aquesta zona podrien sortir-hi restes. De fet, ja comptaven amb la possibilitat de trobar una vila romana. Va sorprendre, però, l’estat d’aquestes restes i la dimensió. Es tracta d’una vila gairebé completa, amb una mida de 1.100 metres quadrats, gairebé com la de Barcino.

Anterior a Barcino

La vila és de l’època republicana. Això vol dir que existia abans que Barcino. Aquesta és una dada molt important i demostra que abans de l’existència de la ciutat, ja es feia vi en aquest sector.

La vila, un sistema productiu

La vila romana és un sistema productiu equiparable a les masies catalanes. Consta de dues parts: la part rústica i la part privada. La privada és on viu el “dominus” (senyor) i la seva família amb els esclaus. Té espais grans, amb jardins i llocs d’aigua. La part rústica o agrícola és la dedicada a la productivitat. En el cas de la vila de la Sagrera, s’hi feia vi i s’hi han trobat 11 premses. Això es pot considerar una producció vinícola industrial.

Restes ben conservades

De la vila de la Sagrera se n’ha conservat completament els béns mobles. L’estructura, en canvi, està molt més malmesa. Però aquesta destrucció no cal atribuir-la a les obres de l’AVE, sinó al contrari, gràcies a aquestes obres s’ha pogut excavar en extensió i en profunditat com no hagués estat possible d’una altra manera.

Objectes, mosaics i uns banys

A la vila s’hi han fet grans troballes que van des de l’època ibèrica fins als segles VI i VII. N’han sortit mosaics, un conjunt de banys amb piscina d’aigua freda i piscina d’aigua calenta, dues escultures: un cap del déu Bacus i un altre cap d’un acompanyant seu, un mòbil d’alabastre per penjar al jardí i espantar els mals esperits, i una gran quantitat de ceràmiques i eines relacionades amb el vi.

Totes les restes trobades són a la Zona Franca, a l’Arxiu Arqueològic del Museu d’Història de Barcelona.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s