El Centre d’Atenció Primària de La Sagrera (CAP) es trobava amb autèntics problemes…

CARTA A LA CONSELLERA DE SALUT, ALBA VERGÉS.

Aviat es compliran dos anys des que vostè va arribar a la Conselleria de Salut. Uns mesos abans s’evidenciava que el Centre d’Atenció Primària de La Sagrera (CAP) es trobava amb autèntics problemes en l’àrea de Pediatria.

Just quan vostè va arribar a la Conselleria, just en aquell moment, els veïns i veïnes del barri de La Sagrera vam sortir al carrer per a defensar l’Atenció Primària (AP) del nostre barri, ja que el servei de pediatria estava a punt de desaparèixer.

Posteriorment, han anat succeint moltes altres coses, entre les quals volem ressaltar la seva visita al CAP, la qual cosa li va permetre conèixer de primera mà les característiques i mancances del centre.

De la mateixa manera, li vam informar de la necessitat d’ampliar-ne l’espai per tal que es poguessin prestar tots els serveis. Aquesta necessitat és coneguda i està registrada, com a mínim, des de fa més de cinc anys, sense tenir en compte, encara, l’increment previst a curt termini de la població al nostre barri.

Podem afirmar que durant els últims mesos l’atenció de l’especialitat de pediatria ha millorat; això sí, en base a una sobrecàrrega de l’activitat dels professionals i en una situació de eventualitat manifesta, sense una provisió programada de recursos, fet que ens fa pensar que aviat podem tornar a trobar-nos en la situació inicial.

Així vam arribar a febrer d’aquest any, amb la pandèmia originada pel SARS-CoV-2, que va ser considerada, en un primer moment, com la grip de cada temporada, però que amb brevetat va esdevenir una autèntica tragèdia encara vigent. Doncs bé, immersos en aquesta tràgica situació, els veïns ens vam trobar amb les portes del nostre CAP tancades, la sanitat de proximitat, la porta d’entrada al sistema sanitari, tancada en un moment clau.

L’Associació de Veïns i Veïnes jutja aquest fet com a INADMISSIBLE.

Davant d’aquest panorama, les qüestions que ens plantegem els veïns i veïnes, i que com a AVV li volem transmetre, són òbvies:

  • Tan precària era/és la situació del CAP que s’ha vist obligat a tancar les portes a la primera de canvi?
  • Tan precària és la situació, que quan es va obrir el dia 21 d’abril es va fer amb la porta “entreoberta”?
  • Com es pot afrontar la campanya prevista de realització de tests al barri amb aquesta precarietat de recursos?
  • S’acabarà algun dia amb la temporalitat, la provisionalitat, la precarietat dels nostres recursos sanitaris?
  • Es veu capaç d’alleugerir la burocràcia que tant ha entorpit l’activitat del personal sanitari de l’AP, fins i tot durant la voràgine de la pandèmia?
  • Milloraran alguna vegada les llistes d’espera i els paràmetres d’accessibilitat?

Finalment, amb els pressupostos acabats d’aprovar al Parlament, que van ser confeccionats abans de l’aparició de la pandèmia, amb pràcticament la mateixa assignació que la de l’exercici 2010, i sense que es pugui apreciar més que un mínim increment per a l’AP, tot i que segur que vostè afirmarà el contrari, en aquest context li preguntem:

Quina esperança de millora podem esperar per al nostre centre sanitari de proximitat?

Hi ha alguna previsió, algun projecte per a un nou CAP o per a l’ampliació de l’actual?

Molt temem que tot continuarà com fins ara, un pegat, un altre pegat, un nou pla per a no res, i cap endavant.

Doncs bé, no tingui el mínim dubte que el barri de La Sagrera espera respostes positives a les qüestions que li hem plantejat anteriorment, i que en cas contrari, els veïns i veïnes donarem rèplica, vetllant sempre per la nostra salut.

Atentament.

  • Associació de Veïns i Veïnes de La Sagrera                                                     
  • Plataforma Salvem CAP La Sagrera

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s