PARLAMENT DELS PREMIS SANT ANDREU 2022

Gràcies ! A la regidoria, presidenta de districte i conseller@s, a tot l’equip de govern de districte per l’otorgament del Premi Sant Andreu 2022. Un reconeixement que compartim, amb tothom, ja que entre totes hem posat el nostre granet de sorra per fer un barri millor. “MIG SEGLE DE COMPROMÍS DIGNIFICANT LA SAGRERA”
Gràcies a tots i a totes!!

Aquest any celebrem el 50è aniversari de la nostra entitat. Vam néixer amb la voluntat de promoure el treball unitari de veïns veïnes en la lluita per un barri més digne, participatiu i just. L’1 de juliol 1972 es celebrà la primera assemblea, l’Associació comença la seva activitat, encapçalada pel primer president Josep Carbonell. Encara estàvem en la Dictadura Franquista. No hi havia llibertats, qualsevol compromís social implicava moltes vegades afrontar riscos personals i col·lectius derivats de la necessitat d’actuar de manera clandestina, o bé calia enfocar l’activitat social i reivindicativa fent servir paraigües legals com les Associacions i els centres parroquials.

Totes aquestes lluites i èxits varen ser possibles, en part, pel compromís dels joves d’aquells anys que van saber mobilitzar la gent del barri per fer-los possible. Joves entusiastes, incansables, amb ganes de millorar el barri i que anhelaven un món millor.A tots ells, gràcies, moltes gràcies per la llavor que vau deixar i encara perdura. I en aquest punt també voldríem fer un reconeixement a les diverses juntes que han passat, encapçalades pels seus presidents, cadascuna amb les seves peculiaritats i amb una trajectòria de cinc dècades que ens avala, per tot això hem esdevingut un espai de referència al barri..

Vull recordar que 1 de desembre 2021, aviat farà un any, ens va deixar en Josep Barbero. Des de aquí una abraçada ben forta a tota la seva família.
Josep sempre et recordarem!

UNA REFLEXIÓ DEL MOVIMENT VEINAL I El NOSTRE FUTUR
Amb cinquanta anys, la nostra societat, els barris, La Sagrera ha canviat molt. Després de celebrar, cal pensar el futur. Som en un moment crucial on s’acumulen situations crítiques: inflació, crisi energètica, canvi climàtic, pobresa, manca d’habitatge, serveis públics insuficients, violència de gènere… I ara se’ns afegeix la guerra d’Ucraïna. I les èlits que ens han dut fins aquí donen cada dia mostres d’insensibilitat i incapacitat per abordar els problemes, posant, moltes vegades, els seus interessos per damunt dels col·lectius.

És ara quan més es necessiten moviments als barris capaços de conscienciar, mobilitzar, organitzar, treballar perquè La situació no esdevingui una fractura social, del benestar i la convivència. El moviment veïnal ha d’assumir la seva part del canvi, i cal afrontar una revisió per donar respostes adequades i garantir el relleu generacional. No és senzill; la situació social i cultural és molt diferent a la de fa cinquanta anys, ja que la vida social i els comportaments individuals han canviat, i avui el que la situació demana és un esforç sostingut per endegar respostes col·lectives a l’alçada dels temps. Les associacions veïnals (i la nostra no és una excepció) hi tenim un paper cabdal, però no podem fer-ho soles. Ens cal generar confluències amb moviments i persones que treballen als nostres barris i que no estan integrades en les associacions. Caldrà buscar fòrmules adequades perquè aquest procés es consolidi, perquè als barris hi hagi nuclis potents d’activistes que construeixin, a la vegada, reivindicacions i convivència, drets i ciutadania.

Venen temps difícils. Ens exigiran intel·ligència, generositat i tenacitat per trobar respostes. El moviment veïnal ha mostrat una gran capacitat de perseverança en la defensa dels barris. Necessitem unes polítiques que pensin amb visió global i que portin endavant un replantejament integral i real de les necessitats del barri. Cal centrar-nos en el debat sobre el model de barri que volem, seguir defensant l’acció col·lectiva enfront de models de participació individualista, repensar l’acció comunitària i promoure una participació ciutadana basada en la deliberació. És moment de repensar les coses, d’engrescar de nou una població, sens dubte diferent, en un treball col·lectiu que sempre dona gratificacions.. que fa que valgui la pena viure i treballar per al barri.

VISCA EL MOVIMENT VEINAL!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s