LA NAU BOSTIK I EL SEU FUTUR, QUIN ENCAIX HA DE TENIR AL BARRI?

Cal fer un debat per definir l’enfocament en les intervencions a l’entorn de la Nau Bostik, en el marc de la revisió del planejament que preveu mantenir-la com a equipament públic.

La Nau Bostik està ubicada al carrer Ferran Turné,11. Va estar activa fins a l’any 1996, en el qual va cessar la seva activitat econòmica l’empresa que li ha donat nom: Bostik S.A.

Aquest espai es troba dins del PAU-2 (Pla d’Actuació Urbana al voltant de l’estació de La Sagrera), i està qualificat com a espai lliure i vial. Actualment és propietat de l’empresa “Tres Torres S.A.” (La Llave de Oro), que és de titularitat privada i té com a activitat la promoció immobiliària. El projecte inicial contemplava la construcció i venda de pisos i una zona verda pública.

Des del 2015 la Nau Bostik està cedida per part de l’empresa propietària a l’equip Gestor de la Bostik, que, des d’aleshores, ha desenvolupat diferents projectes i activitats de caràcter cultural.

Això va canviar quan l’Ajuntament, amb un Pla de Millora Urbanística (PMU) dins del PAU-2, va decidir procedir a un canvi d’ús per tal de convertir els espais privats de la Nau Bostik en uns de titularitat pública, la qual cosa comportarà:

– Augmentar l’alçada i/o volumetria de determinats edificis que es construirien a la zona.

 Fer un repartiment de la zona verda prevista entre l’institut escola “Els 30 passos” i els nous edificis d’habitatges, en diferents espais més reduïts, sempre dins del barri de la Sagrera.

En tot aquest procés l’Associació de Veïns i Veïnes no ha participat mai. Un cop l’Ajuntament ha notificat públicament la seva voluntat, ens ha preocupat, i molt, quins usos concrets tindrà aquest possible nou equipament municipal, i quin serà el seu model de gestió. És a dir, ens preocupa si l’Ajuntament adjudicarà la nova gestió a una empresa privada seguint el model actual, perquè no estem gens d’acord. Des de l’Associació hem defensat sempre que el model de gestió dels equipaments públics ha de ser la gestió directa i amb la participació de les entitats del barri, en aquest cas el nostre. I també creiem que els usos que ha de tenir aquest futur equipament han de tenir una projecció clarament adreçada al barri, ja que anem mancats d’espais on desenvolupar activitats veïnals.

Abans de portar a terme el primer pas, l’Ajuntament va voler mantenir una reunió amb nosaltres. En aquesta trobada vam manifestar la nostra opinió i, fruit d’un procés negociador, després que l’equip de govern municipal ja havia decidit el procés de canvi de planificació urbana, es va acabar signant un protocol d’intencions mitjançant el qual l’Ajuntament crearà una Taula en què participarem tant nosaltres com la resta d’associacions representatives del barri, per tal de determinar els usos provisionals de manera consensuada.

Com a conseqüència, si finalment la Nau Bostik passa a ser un equipament públic, es garanteix per llei que l’equipament s’ajusti a la normativa europea vigent. Recordem que la coberta (sostre) haurà d’estar lliure d’amiant (objectiu fixat per la Unió Europea per tal de retirar l’amiant de tots els edificis públics i privats abans del 2028 i del conjunt del territori abans del 2032) i que s’haurà de garantir la insonorització de tot l’espai, dur a terme les anàlisis de possibles terres contaminades i l’actuació en conseqüència. En definitiva, la posada en normativa de tot l’equipament.

Pel que fa als usos concrets i el model de gestió de forma definitiva, també s’haurà de portar a terme de manera que es garanteixi la participació de l’Associació i de la resta d’entitats representatives del nostre barri. Finalment, informar que aquest nou espai públic es destinarà a equipaments comunitaris de tipus cultural, docent i administratiu.

L’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrera es compromet a garantir la transparència i l’accés a tota informació que es publiqui, per tal que la Nau Bostik esdevingui un espai públic i comunitari per al barri..


Podeu Contactar:

Associació de Veïns i Veïnes de La Sagrera, Casal de Barri Torre de la Sagrera, Carrer Berenguer de Palou, 64-66, Barcelona 08027, Telèfon 93 408 13 34, Horari d’atenció: Dil, Dc i Dv de 18:00 h a 20:00h o bé al Correu: avv.lasagrera@gmail.com

Un pensament sobre “LA NAU BOSTIK I EL SEU FUTUR, QUIN ENCAIX HA DE TENIR AL BARRI?

Deixa un comentari