QUIN SOROLL FEM? Setmana de la #mobilitat2016 #senseSoroll #senseFum

El dia 22 de setembre passat es va celebrar a Barcelona, emmarcat dins de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016 que promou la Unió Europea, el Dia Sense Cotxes.

Aquest dia és una activitat promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, la qual va ser impulsada per primera vegada per l’APTP (Associació per a la Promoció del Transport Públic) al 1999. Han passat molts anys des d’aquella primera experiència, però la reivindicació que un altre model de ciutat i de mobilitat és possible continua any rere any.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Des de l’Associació de Veïnes i Veïns de la Sagrera, i arran de la nostra participació a la Plataforma Som Meridiana, hem volgut contribuir amb la realització de l’activitat Quin soroll fem? (facilitada per l’Ajuntament de Barcelona i creada per la Generalitat de Catalunya). L’activitat ens volia acostar a quelcom que ens acompanya pel fet de viure a la ciutat… el soroll! Tan proper i tan incorporat en el nostre dia a dia que ni ens adonem que ens envolta i ens acompanya constantment, ni com d’empipador pot arribar a ser.

Heu provat a portar cascos i a moure-us en diferents espais? El soroll de fons o el soroll puntual que hi ha en alguns espais ens obligarà a augmentar la intensitat del volum a nivells insospitats. És per això que ens va semblar molt adequat facilitar que els sagrerencs i sagrerenques poguéssim accedir a equips de mesurament (sonòmetres) per mesurar el soroll ambiental i, a través de l’experimentació  manipulació de diferents recursos, prenguéssim consciència de la contaminació acústica existent a la ciutat i de com prevenir-la. Així doncs, el dijous 22 de setembre a la tarda ens vam dirigir cap a La Barraca on vam recollir el material facilitat per l’Ajuntament i vam muntar la “paradeta” als Jardins d’Elx. En ser dijous a la tarda ens vam trobar molts nenes i nenes que sortien d’escola,  però… aissss!!, tenien activitats extraescolars programades. Malgrat tot, vam poder fer una bona recollida de mesures i aquí us mostrem una imatge dels resultats. Les conclusions, potser una mica òbvies, ens indiquen que els carrers més transitats i, sí sí… ja us ho podeu imaginar, les places amb més jocs, són les més sorolloses. Som Meridiana Des de l’AVV, i mitjançant la campanya de la Plataforma Som Meridiana (@sommeridiana) continuarem reivindicant la pacificació de la Meridiana perquè entenem que viure a la ciutat no té perquè implicar viure amb fums, sorolls o una ocupació de l’espai públic inferior a l’ús de la mobilitat que li donen les persones. Estem imaginant una ciutat sense fums, ni soroll, ni estrés… i on la prioritat de pas és per al vianant. Com diu la Regidora de mobilitat (sagrerenca), Mercedes Vidal:  “Actualment, tot i que només el 25% de viatges es fan en vehicle privat, destinem entre el 60 i 70% de la ciutat a calçada. Hem de revertir aquesta situació i reequilibrar-la.

És una qüestió de justícia urbana. No podem tenir la major part de l’espai públic de la ciutat al servei del mode de transport que utilitzen una minoria del ciutadans i ciutadanes. La majoria de l’espai públic ha d’estar al servei de les persones que caminen.”

Susana Pascual

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s